تلفن تماس: ۰۹۱۰۱۶۸۱۱۳۸ - ۰۲۱۸۸۴۵۸۶۱۹

شنبه تا چهارشنبه از ۹ صبح تا ۱۷ و پنجشنبه تا ۱۲:۳۰

چطوری وارد بازار نیروگاه برق خورشیدی شویم؟

بازار برق خورشیدی

امروزه در ایران بازار برق خورشیدی بسیار گسترده شده و روز به روز افراد جدیدی به این این بازار ورود می کنند. در این نوشته قصد داریم به معرفی بخش های مختلف بازار برق خورشیدی در ایران بپردازیم سپس به معرفی موقعیت های شغلی آن بپردازیم. در ادامه با سولارنیرو همراه باشید.

برق خورشیدی در ایران

با توسعه جهانی انرژی های تجدید پذیر، برق خورشیدی و نیروگاه خورشیدی نیز گسترش پیدا کرد و امروزه در کشور عزیزمان ایران، این تکنولوژی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی اوقات از برق خورشیدی در محیط های دور از دسترس برق شهری مورد استفاده قرار می گیرد و گاهی دقیقا در مرکز شهر یک نیروگاه برق خورشیدی احداث می شود.

بسته به این که از برق خورشیدی چه استفاده می شود می توان بازار برق خورشیدی در ایران را به دسته های زیر تقسیم نمود که در ادامه به معرفی هر کدام از این حوزه ها خواهیم پرداخت.

  • نیروگاه برق خورشیدی جدا از شبکه (پکیج برق خورشیدی ویلایی و صنعتی)
  • نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه
  • پمپ آب خورشیدی
  • پکیج قابل حمل برق خورشیدی

نیروگاه برق خورشیدی جدا از شبکه

این نیروگاه از پنل خورشیدی و باتری مخصوص تشکیل می شود که پنل های خورشیدی انرژی الکتریکی را تولید و در باتری ذخیره می کنند تا مصرف کننده بتواند در تمام 24 ساعت انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را دریافت نماید. علاوه بر پنل خورشیدی و باتری، تجهیزات دیگری چون اینورتر، شارژکنترلر و سازه پنل خورشیدی نیز مورد نیاز است که متناسب با حجم پروژه طراحی می شود.

این نوع نیروگاه خورشیدی بیشتر مناسب مکان هایی دور از دسترس برق شهر است. برای مثال ویلای هایی در اتفاعات و نقاط دور از شهر و یا تجهیزات شبکه و مخابراتی در جاده ها و بیابان ها مهم ترین متقاضیان نیروگاه خورشیدی جدا از شبکه هستند.

ناگفته نماند که برخی از نیروگاه های جدا از شبکه بدون باتری راه اندازی می شوند که تنها قادر به روشن کردن مصرف کننده الکتریکی در ساعات آفتابی روز هستند. پمپ آب خورشیدی نمونه ای از این مدل پکیج برق خورشیدی است اما به دلیل استقبال زیاد به عنوان یک شاخه مستقل معرفی می شود.

 

نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه

این نوع نیروگاه خورشیدی عمدتا از پنل خورشیدی و اینورتر متصل به شبکه تشکیل شده و برق تولیدی آن به صورت مستقیم به شبکه برق شهری تزریق می شود. خروجی این نیروگاه خورشیدی تنها در ساعات آفتابی روز در دسترس است و به طور معمول وزارت نیرو برق خروجی این مدل نیروگاه را مشترک خریداری می کند.

همچنین برخی از صنایع و ادارات دولتی نیز در سال های گذشته ملزم به تامین بخشی از برق مصرفی خود توسط نیروگاه های انرژی تجدید پذیر هستند که می تواند بازار این بخش را تقویت نماید.

 

پمپ آب خورشیدی

با توجه به اینکه بسیاری از زمین های کشاورزی دور از شهر و در حاشیه هستند، کشاورزان به منظور تامین آب مصرفی، نیاز به راه اندازی پمپ آب دارند که به طور معمول از موتورپمپ یا دیزل ژنراتور استفاده می نمایند اما این دو منبع انرژی هر دو دارای دردسر تعمیرات و سوخت هستند که می تواند دردسر های زیادی برای کشاورز ایجاد کند. به همین منظور می توان با استفاده از پنل خورشیدی، پمپ آب تکفاز و سه فاز را راه اندازی نمود.

 

پکیج قابل حمل خورشیدی

عشایر، طبیعت گرد ها و کوهنوردان برای تامین روشنایی و برق جهت شارژر موبایل نیاز به یک منبع انرژی الکتریکی کوچک و قابل حمل دارند که می توانند از پک قابل حمل خورشیدی برای این منظور استفاده نمایند. این پک ها دارای باتری و پنل خورشیدی کوچک هستند و در برخی موارد توانایی تامین برق 220 ولت را نیز دارند.

 

 

مشاغل مرتبط با برق خورشیدی

همانطور که گفته شد، بازار برق خورشیدی دارای حوزه های مختلف است و در کشورمان روز به روز در حال رشد است. زمین های کاری متفاوتی وجود دارد که شما می توانید به آن اشتغال پیدا کند و در آن حوزه تبدیل به یک متخصص شوید. مهم ترین زمینه های کاری مرتبط به صورت زیر است:

  • طراح نیروگاه خورشیدی
  • نصب و اجرای نیروگاه خورشیدی
  • بازرگانی تجهیزات نیروگاه خورشیدی
  • تعمیر و نگهداری نیروگاه خورشیدی

در ادامه قصد داریم به معرفی هر کدام از این زمینه های کاری به صورت جداگانه بپردازیم پس با سولارنیرو همراه باشید.

طراح نیروگاه خورشیدی

قبل از هر اقدامی جهت احداث نیروگاه خورشیدی لازم است، مطالعات اولیه راجب محیط نصب، نیاز مصرف کننده و همچنین شرایط آب و هوایی مورد برسی قرار بگیرد. هر کدام از دو نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه و جدا از شبکه، در هر ابعادی نیازمند طراحی است تا نیروگاه خورشیدی بتواند به صورت تمام و کمال جواب نیاز های مصرف کننده را بدهد.

در نیروگاه های خورشیدی بزرگ به خصوص نیروگاه خورشیدی مگاواتی، شرکت هایی تحت عنوان EPC خدمات مشاوره و طراحی را به کارفرما ارائه می کنند تا نیروگاه خورشیدی به بهترین شکل ممکن اجرا شود.

مهم ترین پیش نیاز برای قدم گذاشتن در این حوزه، دانش کافی در حوزه برق و الکترونیک است. معمولا دانشجویان و هنرآموزان در رشته برق و الکترونیک می توانند به عنوان یک حوزه کاری به روز روی برق خورشیدی حساب کنند.

همچنین در چند سال گذشته رشته تحصیلی انرژی های تجدید پذیر، به بسیاری از دانشگاه ها اضافه شده است که دانشجویان با انواع نیروگاه تجدید پذیر آشنا و به مطالعه بخش های مختلف آن خواهند پرداخت.

 

نصب و اجرای نیروگاه خورشیدی

برای اجرای هر نیروگاه خورشیدی از ابعاد کوچک تا بزرگ نیاز به خدماتی الکتریکی، عمرانی و مکانیکی است. به طور مثال در بخش عمرانی که عمدتا در نیروگاه خورشیدی بزرگ مورد نیاز است، زمین نیروگاه کف سازی و سپس جهت اجرای سازه پنل خورشیدی فوندانسیون اجرا می شود. نصب و اجرای سازه ها، نصب پنل ها، سیم کشی از دیگر خدمات اجرای نیروگاه خورشیدی است.

یک نصاب نیروگاه خورشیدی به طور معمول آشنایی کافی با قطعات نیروگاه خورشیدی و همچنین اطلاعات کافی در مورد اتصال تجهیزات به یکدیگر را دارد و روز به روز با تجهیزات جدید آشنا می شود.

 

تعمیر و نگهداری نیروگاه خورشیدی

تمامی قطعات نیروگاه خورشیدی می توانند در گذر زمان ذچار مشکل شوند. بازدید دوره ای از نیروگاه خورشیدی و اورهال و تعمیر تجهیزات از کار های ضروری برای نیروگاه خورشیدی است که به ویژه برای نیروگاه های مگاواتی از یک تیم حرفه ای برای این کار استفاده می شود. افراد و شرکت های فعال در این زمینه علاوه بر تعمیر تجهیزات، قرارداد های بازدید دوره ای و سرویس قطعات نیروگاه خورشیدی را کارفرمایان منعقد می کنند.

 

در این نوشته تلاش کردیم تا به معرفی انواع نیروگاه خورشیدی و حوزه های کاری آن بپردازیم. در نوشته های بعدی تلاش خواهیم کرد تا به نکات کاربردی جهت شروع کار در حوزه برق خورشیدی بپردازیم پس با مجله سولارنیرو همراه باشید.

2 نظر برای این نوشته ثبت شده است

  • با سلام و خسته نباشید و با تشکر از مقاله ی خوبتون. بنده دانشجوی سال سوم مهندسی برق هستم. برای ورود به حوزه‌ی انرژی خورشیدی دقیقا چکار باید بکنم. سوالم در مورد آشنایی با مشاغل و حرفه های حوزه‌ی انرژی خورشیدی نیست؛ سوالم در مورد راه دقیق رسیدن به این شغل ها هست. باتشکر

    1. درود بر شما به نظرم بهترین راهکار برای ورود به این بازار، مشغول شدن به عنوان کارآموز در یکی از شرکت های مجری نیروگاه برق خورشیدی است. بسیاری از شرکت ها برای تامین نیروی فنی یا اجرایی به کارآموز نیاز دارن که در این مقطع تحصیلی می تونه بهترین روش برای ورود شما به این صنعت باشه

  • لطفا نظر خودتون رو با ما به اشتراک بگذارید

    دیتاشیت پنل خورشیدی
    پست بعدی

    برسی مشخصات پنل خورشیدی 550 وات برند AE SOLAR مدل MD-144BS

    پنل خورشیدی بر روی سقف شیروانی
    پست قبلی

    تامین برق ویلا با برق خورشیدی در نقاط دور از دسترس برق

    To Top